face8

”En nästan nedskriven regel i skivbranschen är att artister ska pytsa ut en platta i taget. Inga självkrockar, tack. Men om man vill etablera sig med ett pang? Då gör man som Terese Lien Evenstad.”
Alexander Agrell, Sydsvenskan

Terese Lien Evenstad är en norsk/svensk violinist bosatt i Stockholm. Hon är en av Sveriges få jazzviolinister och är den första i historien som tagit examen från Kandidatprogrammet Jazzmusiker på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Idag har hon gett ut två album och är bandledare för tre grupper, komponerar musik och undervisar i jazz och improvisation för stråkmusiker.

Terese kommer ursprungligen från Elverum i Norge men flyttade som barn till Ulricehamn i Västra Götaland. Hon började spela fiol som sjuåring och spelade klassisk musik fram till gymnasiet då hon upptäckte jazzen och flyttade till Arvika för att studera jazz på Ingesunds folkhögskola. Hon tog examen från Kungliga Musikhögskolans jazzmusikerprogram i Stockholm år 2016 och har sedan dess spelat regelbundet på jazzklubbar och andra spelställen i och utanför Sverige.

”Hon har ett helt eget tonspråk och hennes sinne för suggestiva melodier står i klass för sig. Influenser från Miles Davis modala jazz, Hans Zimmers filmmusik och den nordiska naturen kan höras i Woodland, men till syvende och sista låter Woodland bara som Terese Lien Evenstad Quartet och inget annat”. Johan Jakobsson, Orkesterjournalen

Som jazzviolinist har hon rötter i den traditionella jazzen men rör sig fritt mellan genrer och gillar att experimentera. Utöver sina egna band är hon även delaktig i andra musikers projekt inom jazz och improvisation.

Hösten 2017 gav hon ut debutalbumet ”Woodland” som innehåller egna kompositioner med gruppen TLE Quartet och ytterligare ett album med bandet Thou Shalt Swing. Hennes egen musik kan beskrivas som atmosfär­rik modern jazz, omväxlande lyrisk och tryck­pulserande, med melodier som har kapacitet att måla upp bilder i huvudet på lyssnaren.” (Sydsvenskan, Alexander Agrell). Thou Shalt Swing spelar fransk hotjazz inspirerat av Django & Grappelli blandat med moderna standards och egna arrangemang. Sextetten The Jazzcats, hennes tredje projekt, framför instrumental swing med en unik melodiinstrument-sektion; trombon, klarinett och fiol. Repertoaren är hämtad från 30/40-talet med några inslag av vokala klassiker.

”Den ytterst begåvade Terese Lien Evenstad och hennes band var en vederkvickande upplevelse. Två slitna klyschor jag ofta har använt i mina jazzrecensioner genom åren är ”virtuost” och ”ekvilibrism”. Här kommer de ändå till sin fulla rätt. Det här är fyra musikaliska hantverkare som vet hur en slipsten ska dras.”  Björn Reimers, NWT tidning 

Hon har uppmärksammats med flera recensioner på sina skivor och från konserter och nedan kommer några utdrag ur dessa:

Recension av TLE skivan och Thou Shalt Swing i Sydsvenskan:
https://www.sydsvenskan.se/2017-11-22/mangsidig-jazzviolinist-med-en-stark-dubbeldebut

Recension av TLE Quartet i Lira Musikmagazin:
http://www.lira.se/skivrecension/woodland/

Recension av TLE Quartet på Orkesterjournalens hemsida:
http://orkesterjournalen.com/wordpress/?p=21437

Recension av TLE Quartet och Thou Shalt Swing på DIG jazz:
http://www.digjazz.se/Diggat.html

Recension av konsert med Thou Shalt Swing i NWT:
https://nwt.se/karlskoga-degerfors/kt-kuriren-noje-kultur/2017/12/01/grymt-franskt-svang-pa-kupolen

Recension av konsert med Thou Shalt Swing:
http://hans-erikbergman.blogspot.se/2017/10/jazzrecension-2017-10-23.html

Stipendium Terese har mottagit:

Louis Armstrongstipendiet 2018
– Arbetsstipendium Konstnärsnämnden 2018
– Fredrika Bremer Förbundets stiftelse 2016
– Kulturrådets Fonogramstöd 2016
– Kungl. Musikaliska akademiens lokala stipendier vid KMH 2015

Förutom aktivt musicerande verkar Terese på andra sätt inom jazzen i Sverige. Hon sitter med i styrelsen för Svenska Django Reinhardt Sällskapet, har arbetat som bokare och konsertvärd på Hotell Hellsten ht 2016-vt 2015, (som bl.a. är en del under Stockholms Jazzfestival), har varit styrelsemedlem i jämställdhetsföreningen IMPRA i två år och jobbar idag på jazztidningen Orkesterjournalen och har varit bokare på S:ta Clara i gamla stan i Stockholm.

Foto: Hanna Nyström