face8

 

 

”Populationen jazzviolinister har alltid varit liten men stark. En av orsakerna till detta är att violin är ett svårt instrument. Trots talang och begåvning krävs det mycket övning. Med Stephane Grappelli som riktmärke har Terese övat och övat och övat och till sist hittat fram till ett eget uttryck. Hon spelade med auktoritet, ledigt, svängigt, tekniskt briljant och perfekt välnyanserat. Grappelli njöt säkert i fulla drag på sin molnkant” – Hans-Erik Bergman, Sundsvall tidning 23/10, 2017 

”Den ytterst begåvade Terese Lien Evenstad och hennes band var en vederkvickande upplevelse. Två slitna klyschor jag ofta har använt i mina jazzrecensioner genom åren är ”virtuost” och ”ekvilibrism”. Här kommer de ändå till sin fulla rätt. Det här är fyra musikaliska hantverkare som vet hur en slipsten ska dras.” – Björn Reimers, NWT tidning 1/12, 2017

Terese Lien Evenstad kommer ursprungligen från Norge, Elverum, men flyttade till Ulricehamn, Västra Götaland, som barn. Hon är klassiskt skolad i grunden och flyttade till Arvika som 18-åring för att studera jazz på Ingesunds Folkhögskola.

I mötet med jazzen och improvisationen utvecklade hon ett unikt uttryck som berör. Kärnan i hennes sound pendlar mellan det sköra och det kraftfulla med en melodisk frasering  som också utmanar. Hennes inspiration kommer från bl.a. de stora jazzviolinisterna Ola Kvernberg, Fiona Monbet, Didier Lockwood och Stéphane Grappelli men även andra stora instrumentalister och musikstilar.

Terese är den första jazzviolinisten som tagit examen från Kungliga Musikhögskolans jazzmusikerutbildning. Hon leder tre egna band; TLE Quartet, Thou Shalt Swing och The Jazzcats och medverkar i flera olika konstellationer inom jazz och improviserad musik. Hon har spelat med b.la. Frank Vignola, Isabelle Lundgren, Klas Lindqvist, Gustav Lundgren m.fl.

Hon gav ut sina två debutalbum i oktober, 2017, på sitt egna skivbolag Jotun Records. Den ena skivan med Terese Lien Evenstad Quartet, ”Woodland” och den andra skivan med Thou Shalt Swing. Båda finns på b.la. Spotify, Itunes m.m. Mer info om banden under fliken ”Jotan Records”.

Recension av TLE skivan och Thou Shalt Swing i Sydsvenskan:
https://www.sydsvenskan.se/2017-11-22/mangsidig-jazzviolinist-med-en-stark-dubbeldebut

Recension av TLE Quartet i Lira Musikmagazin:
http://www.lira.se/skivrecension/woodland/

Recension av TLE Quartet på Orkesterjournalens hemsida:
http://orkesterjournalen.com/wordpress/?p=21437

Recension av TLE Quartet och Thou Shalt Swing på DIG jazz:
http://www.digjazz.se/Diggat.html

Recension av konsert med Thou Shalt Swing i NWT:
https://nwt.se/karlskoga-degerfors/kt-kuriren-noje-kultur/2017/12/01/grymt-franskt-svang-pa-kupolen

Recension av konsert med Thou Shalt Swing:
http://hans-erikbergman.blogspot.se/2017/10/jazzrecension-2017-10-23.html

 

Stipendium Terese har mottagit:

– Fredrika Bremer Förbundets stiftelse 2016
– Kulturrådets Fonogramstöd 2016
– Kungl. Musikaliska akademiens lokala stipendier vid KMH 2015

 

Förutom aktivt musicerande verkar Terese på andra sätt inom jazzen i Sverige. Hon sitter med i styrelsen för Svenska Django Reinhardt Sällskapet, har arbetat som bokare och konsertvärd på Hotell Hellsten ht 2016-vt 2015, (som bl.a. är en del under Stockholms Jazzfestival), har varit styrelsemedlem i jämställdhetsföreningen IMPRA i två år och jobbar idag på jazztidningen Orkesterjournalen och har varit bokare på S:ta Clara i gamla stan i Stockholm.

 

 

Foto: Hanna Nyström

Film: Åke Jonsson